tirsdag 13. januar 2009

90 nye naboer.......

Dagens tema her hos meg er et ømt punkt. Jeg lover å være så diplomatisk jeg bare klarer og jeg lover å ikke svartmale situasjonen.

DSCN4523

Bildet er fra kjøkkenvinduet mitt(julebilde...:-)). Rett utenfor kjøkkenvinduet ser dere det som er en nedlagt folkehøyskole. Jeg har tidligere blogget om at min drøm er å kjøpe dette fantastiske området og starte cafe, butikk osv her....

Sånn blir det nok ikke.

I løpet av denne uken flytter det inn 90 asylsøkende ungdommer her..... Ja, jeg har full forståelse for at dette er ungdom med en vanskelig historie, som har flyktet fra krig og elendighet og som ikke har foreldre og trenger et sted å bo.

Det som er vanskeligere å forstå er hvor det blir av lokaldemokratiet i kommunen.???? Vi bor midt i et villaområde og asylmottaket har småbarnsfamilier som nærmeste nabo på ALLE kanter. Kommunen har tidligere blitt påtvunget asylmottak her og de som også bodde her under den perioden har protestert ganske kraftig, til ingen nytte. Det er ikke tvil om at vi alle nå er spent på hva dette vil si for nærområdet vårt. Kanskje blir det overhodet ingen problemer, kanskje byr det på større utfordringer enn det vi ønsker oss. En av naboene fikk seg en overraskelse sist det var mottak her. Naboen vår kom hjem fra en helg på hytta og fant en hel familie på terassen sin, sittende å grille og kose seg...... Det i seg selv utgjør ingen trussel, men man gjør seg jo noen tanker.

Det blir et transittmottak; dvs at ungdommene skal ha et opphold på 3-5 uker her, før de skal plasseres rundt omkring i landet. Hav skjer med kommunen og dens mangel på økonomi om dette viser seg ikke å bli så lett? Kommunens skoler er i ferd med å ramle sammen av mangel på vedlikehold og det er langt mindre plass til flere elever.....Er DET god asylpolitikk å ikke ha noe å tilby de som kommer hit????

Det er tirsdag ettermiddag, jeg har fri i morgen og håper å kunne bruke kvelden i dag til å besøke dere alle samme der ute :-)

Klem

19 kommentarer:

Hespe sa...

Oj, forstår at dette kan by på utfordringer av ulikt slag... Håper det likevel ordner seg til det beste!

Drømmen om en cafe i området, hadde jo vært fantastisk å kunne realisere. Du får gripe sjansen neste gang bygget står tomt :o)

Ønsker deg en fin kveld!

Klem fra Hildegunn

MonaLisa sa...

Oj oj.. vanskelig å sette seg inn i din situasjon men alle som følger med i media forstår hva du tenker. er enig med deg, og du har min største forståelse altså!! Håper dette går mye bedre enn alle forventer! Klem

liven sa...

skjønner at du er opprørt over dette!!
Det har jo vært mye forskjellig i media i det siste ang.asylmottak....
Men får nå håpe at det går greit!!
Ha en fin kveld Torunn:o)

Farmendamen sa...

Ja.. har lest om dette i lokalavisa og det virker ikke så greit..og jeg har tenkt på alle som bor i nabolaget...leste jo endel om ting som foregikk forrige gang det var asylmottak der.
Men.. man får ikke ta bekymringene på forskudd, kanskje blir det en flott nabo dere får.
Ha en fin kveld i blogglandia.

Gamlå sa...

Heisann

Ja, dette er vel Norge i et nøtteskal. Uff, uff.

Dette her var ikke koselig. Forstår godt tankene dine rundt dette her jeg!!!

Men håper som hespe sier at la oss håpe at det ordner seg til det beste!!

klem fra Gamlå

Hulda sa...

Det kommer nok både positive og negative opplevelser ut av dette..

Må få kommentere himmelbildene dine under, virkelig utrolig så nydelig det var den dagen. Flotte foto!

sologbolig sa...

Håper at dette går greitt. Det kan jo gå veldig bra, men det er lov å vere skepisk i disse tider, helt enig. Ønsker deg en fin dag.

Josefine sa...

Hei.. ja det må være underlig og rart og plutselig få så mange nye naboer som en ikke kjenner. Håper det går bedre en fryktet for dere alle sammen! Håper uansett at du får realisert drømmen om en kafe en gang..da kommer jeg og tar en kopp kaffe hos deg! Klem fra Josefine

Anonym sa...

Æ skjønne godt dine tanka!!
Vi hører jo så mange dårlige historier vedr. asylmottak. Får håpe at det er kjekke ungdommer som kan oppføre seg og kanskje bidra med noe i nærområdet. Det største problemet er vel at de blir overlatt til seg selv med sorger og bekrymringer. Hadde noen tatt tak i de fra dag en, ville kanskje ting vært annerledes..

Klem fra mæ..

Magny sa...

forstår deg så godt!!!
eg hadde ihvertfall vært skeptisk,- og det er pga media..
og at d frteller om denne familien som brukte terassen. klart vi blir opprørt. vi har en annen kultur her,- bla det som går på det vi kaller privat....
så er vi utolige for barna våre,- ja media har skylden,- man BLIR skeptisk av det man hører.....
snakkes, Torun
klem,magny

inspira sa...

hei-hei,Torunn!
har nettopp vært innom deg, og det er som vanlig masse fint å lese og ikke minst SE på... du har nok gitt meg litt inspirasjon, for nå har jeg også startet min egen lille blogg....du får stikke innom og titte når du får lyst!
klem hege

Guttemamma sa...

Ikke lett dette her, hovedproblemet at jo at kombinasjon svært vanskelig bagasje og
lite ressurser og hjelp dessverre ofte er tilfelle..Klem fra Anette

Dagny sa...

Trur nok eg hadde vore like skeptisk som deg, men ingen er vel tente med å vere forutinntatt.... likevel...ein høyrer så mangt...

Viktig at dei får litt innføring i korleis ting går føre seg her i landet og at dei ikkje berre blir overletne til seg sjølve og skal finne ut alt sjølv. Toleransegrensene i deira land kontra Norge er nok ulike på ein del område, som det å innta andre sin eigedom....

Lykke til med naboskapet! ...og så 90 da...OÆ!

GundaM sa...

Ikke enkelt dette sikkert. Går og og drømmer om et sted med kaffe og galeri og utsalg...Drømme,drømme det er lov å drømme !

Håper det går bra med de nye naboene.

Klem fra meg

christinasinteriør sa...

Hei! Huff jeg forstår godt hvordan du tenker! Men du får gjøre det beste utav det! Det er vel ikke lett å gjøre noe med dette!

Ha ei fin uke videre!
Klem fra meg!

lavendel mio sa...

Dette er en evig kamp i de fleste kommuner.Barna våre vil vi beskytte med nebb og klør.

Håper drømmen din om cafe går i oppfyllelse en vakker dag:)

Ser du har noen flotte pelargonier der i vinduet.

Ha en fin kveld:)

Nikoline sa...

Eg synes du har grunn til bekymring,ja.Får berre håpa alt går bra. Sjølve har me sett kva det kan føra til i VERSTE tilfelle 2 gonger..
Bussjåførdrapet i Valdres dreide seg om hyttenaboen vår og trikkedrapet i Oslo var det ein nær venn av dattra vår som døde.I begge tilfeller var det unge asylsøkarar...
Eg forstår ikkje heilt kva politikarane har for gangsyn heller,eg...
Ha ein flott fridag!

Tulip sa...

Skjønner tankene dine. Dette var jo liksom rett på utsida av vinduet også!
Ikke bare ukomplisert å være vertskommune for et asylmottak. Det er mange utfordringer en skal håndtere, og de som kommer har gjerne en historie vi som er oppvokst i Norge ikke klarer å forestille oss.Håper likevel det går bra!

ha en fin dag:)

Anonym sa...

Å ja, det skjønner jeg godt;o))

Etter at du la ut Roma bilder måtte jeg bare hente frem våre.
Vi har fablet om Roma og Paris her hele jula;o))

Fant ut at den ferien var fin å blogge om. Men jeg har ventet litt med Roma, fordi jeg regner med at du ennå har masse på lager.

Hadde nemlig lyst å linke til dine innlegg slik at de som aldri har vært der kan se byen "med forskjellige øyne".. om det er greit for deg, altså..

Vi høres.. klem fra meg