søndag 15. mars 2009

Hage i vårdrakt?

DSCN6023 DSCN6029

Neeii.....ingen vårdrakt i hagen vår enda gitt. Men, heretter blir det uansett mye hage her på bloggen. Fra å være middels interessert i hage kan jeg vel snart beskrives som hagegal. Har nok blitt smitta både av Hanne og Tone og i tillegg har jeg funnet frem til mange andre, både norske og svenske hageblogger som gir meg utrolig masse inspirasjon. Har du foreskempel ikke sett denne flotte sørlandshagen enda, bør du så absolutt ta en titt.

DSCN6026

Jeg fikk også en utfordring fra Gamlå for en stund siden om å vise mer av huset vårt, så her kommer det i samme slengen :)

På bildet over ser dere "låven". Den er bygget i nyere tid. Den huser to garasjer og planteboden i 1 etg og tv-stue/festbule og kontor i 2 etg. Kontoret var flittig i bruk mens jeg jobbet hjemmefra, men nå er det heller liten aktivitet der gitt. Julekransen som henger på døra skal jeg ut å fjerne i dag.:-) Alle bildene jeg viser nå er tatt i går. Hadde håpet jeg skulle fått tatt nye i dag, men tunet badende i sol, men neeeiiiida...... G-R-Å-T-T i dag også. Men i dag trosser jeg været, Ut skal jeg. Hagebordet skal ut og jeg skal få stablet en gardintrapp under epletrærne og beskjære dem!

DSCN6025

Dette er den ene enden på låven. Bak døren skjuler det seg en stige og masse ugress :-). Et område av hagen hvor man kan ha oppbevaringsplass uten at det sjenerer noen. Vi kjøpte huset for 3 år siden og tok over både et hus og en hage som var helt strøkent! Nesten litt for strøkent. Vi har brukt de to foregående somrene til å få oversikt over hva som egentlig finnes i hagen. Det er ikke gjort i en håndvending, men i år har jeg ganske god oversikt over hva som kommer opp de ulike plassene. Og hva jeg selv skal endre på og plante nytt. På den hvite stakitten her, håper jeg at New Dawn, Flammentanz og Klematisen kommer som en prakt. Vi har sitteplasser i denne kroken også og vi inntar gjerne morgenkaffen her dersom det er for varmt i solveggen rett utenfor døra (nå er jo ikke det noe stort problem her i landet da, at det er for varmt....)

DSCN6022

Huset vi bor i er bygget i 1924 og kalles "Villa Frigstad". Garasjen på bildet over er fra samme tid og er nå et vedskjul :-). Lite bloggifisert dette bildet. Ikke akkurat lekkert med alle de fargesprakende klesklypene som fortsatt sitter på snora... Åpenbart en hvit vask som hang til tørk sist...den kan man jo ikke feste med treklyper :-). Det praktiske med dette vedskjulet er garasjeporten ut mot veien. Det er bare å rygge tilhengerlasset med ved inntil og tippe det på plass! På veggene slynger klatrehortensiaen seg, om litt grønn og frodig.

DSCN6035

Foran hovedhuset har vi en thujahekk. Fin for skjerming av innsyn når vi sitter ute her, men også fint å dele opp den store hagen i soner med en slik hekk. Foran hekken skal det i år bli en oase med georginer. Takket være Moseplassen har jeg funnet frem til et sted hvor man får bestilt uendeliga varianter av georginer, og det var der jeg gikk fullstendig bananas for noen dager siden :-). Ble så inspirert av dahliaträdgården i siste Trädgård och Blommor at jeg ble helt vill. Min mor rister på hue og min bedre halvdel har gitt meg klar beskjed; "bare ikke klag på at det er møkkete og rotete inne, dersom alle dine prosjekter i hagen skal gjennomføres i år". Tji-hi....jeg har lovet på tro og ære :-). Men tror dere ikke det blir lekkert da? Med en kombinasjon av store og små, rosa, røde og hvite georginer foran hekken??

DSCN6051

Nedenfor hekken er det en rabatt som har mye sent blomstrende planter. Bl.a asters, som står helt til frosten kommer. At hage er en egen vitenskap her jeg begynt å ane konturene av. Navn på alt som vokser og gror kommer jeg nok aldri til å lære meg. Derfor vet jeg heller ikke hva som klatret på denne espaljeen, men jeg syns jo espaljeen i seg selv er vakker også jeg da.

DSCN6038

Rosebuen kjøpte jeg i fjor. Den gjør seg godt her nederst i trappen. Fra trappen og helt ned til enden av hagen går det en skifersti som min kjære spadde frem med håndmakt i fjor. Noen husker sikkert at jeg viste vilder fra det dengang. Trappa deler hagen i to. Tomten er flat på oversiden av trappen, mens den er skrå nedenfor.

DSCN6039

Naboene trodde vel jeg var spik spenna gæærn i går, der jeg trasket rundt med snø opp til knærne og knipset bilder av en hagen som ikke viser antydning til liv enda.... Men sånn er det og sånn blir det. Det er jo så moro vettu :-)

På hustaket vårt ligger det god, gammeldags skifer. Utrolig flott syns jeg og hver eneste stein er hel og loftet er knusk tørt. Det er alltid spennende når man kjøper gammelt hus, men hittil har vi ikke fått oss noen ubehagelige overraskelser. Alt fungerer som det skal.

DSCN6040

På dette bildet ser dere den andre enden av låven. Det er her selve gromplassen er. Her sitter vi for det meste når vi setter oss ned ute på sommeren. Her har vi en gammel mexicans peis (cimenea) og her har jeg laget et lite utekjøkken. Det er også i forkant av denne platten at grønnsakshagen ligger. Det er jo ikke mulig å se den nå under all snøen, men snart håper jeg å kunne så både gulrøtter, sukkererter, rødbeter, purreløk, ruccola osv her. Vi har også endel krydderurter som forrige eier har plantet.

Jeg har oppdaget et nytt program på svensk tv, som har blitt en god favoritt. Det heter "Från trädgård till tallrik" og tar for seg hager på den engelske landsbyda. Der er det masse inspirasjon å hente og jeg har fått flere nye ideer til hva jeg selv kan prøve ut!

DSCN6043

Skiferstien jeg nevnte, ender ved denne porten som jeg er så glad i. Den ble åpnet-og ikke lukket igjen- da det store snøfallet kom i vinter og har siden blitt stående oppe. Fortsatt for mye snø til at vi kan få lukket den.... Jeg elsker at det gror mose oppetter muren.

DSCN6053

Det lille rød huset dere ser mellom hovedhuset og låven kalles "barnehjemmet". Det er bygget samtidig som låven og er ganske nytt (ca 15 år). Her inne er det to stk soverom og et bad. Med så mange unger som vi har tilsammen, så er begge disse rommene i bruk. Tenk å være tenåring å ha eget hus da??? Det var i allefall min drøm :-)

DSCN6055

Sovna?? Det ble mye pjatt fra meg i dag og nå skal jeg bare avslutte med et bilde av urna i trappa, min desiderte favoritt i hagen. I forkant av denne muren har jeg også georginer. Det er gamle røtter etter den forrige eieren og de er så store at de må deles før de settes ut i år og vips så blir det enda flere :-)

Takk for tålmodigheten folkens. Nå er det frokost her i huset. Før jeg skal ut å holde på litt. Sola vi var lovet glimrer med sitt fravær fortsatt, men nå får det briste eller bære. Tror jaggu jeg skal kaste snøen over til naboen også jeg, så det minker litt her hos oss...hehe...

Ha en deilig søndag alle sammen.

Klem Torunn

 

35 kommentarer:

liven sa...

Om du har mye snø Torunn så har du alikevel rene drømmestedet!!!
Snøen forsvinner snart.....og jeg gleder meg sånn til å følge med i hagen din utover nå!!!!

Kerstin sa...

Først må jeg si at du må ha drømmehuset eller husene og drømme hagen..Sjarmerende når det drypper fra taket og du kan se at snøen forsvinner for hver dag også..Tenk når snøen er borte. gleder meg masse til å se den utover våren og sommerernO=)

Nyt søndagen Klem Kerstin

Kerstin sa...

Først må jeg si at du må ha drømmehuset eller husene og drømme hagen..Sjarmerende når det drypper fra taket og du kan se at snøen forsvinner for hver dag også..Tenk når snøen er borte. gleder meg masse til å se den utover våren og sommerernO=)

Nyt søndagen Klem Kerstin

Hulda sa...

Så heldig dere er som har et så flott hus å bo i. Virkelig skjønne omgivelser også. Nydelig pakke du fikk, lekkert pakket inn, og bildene dine er skjønne.

GundaM sa...

Så mmasse snø enda der nede og...? Hm, får trøste emg med det da!

Du så vakkert det er hjemme hos deg, den hagen da! Og stilig hus.

Kos deg i søndagen ;)
Klem fra solfyllte stjørdal;)

sologbolig sa...

For eit nydelig sted du har. Dette må jo være drømme-,drømme- !! Ha ein fin søndag.

Monica sa...

Jeg har sikkert sagt det før, men huset ditt og området rundt er utrolig flott! Ble ikke bitt av hagebasillen før et par år etter at vi flyttet inn jeg heller, men da kom den til gangs. Kan vel si at jeg er litt over gjennomsnittet interessert i alt som vokser og gror... Har fått noen kommentarer an. det i alle fall... Hage det er moro, og georginehekken din gleder jeg meg til å se bilder av, resten av hagen også;D Kos deg i dag:)

Jeg skal ut i hagen for å ta resten av våronna, men hvis det er noen trøst, så er det grått her også i dag;)Klem

Elin tittskåp sa...

Hejsan och tack så mycket för besöket hos mej. Fina bilder du visar, ser att du har lika mycket snö som jag har, men väntar så på vårtecken. Just nu lyser en svag sol, så det känns hoppfullt. Kramar Birgitta

My home is my Castle - by Kari sa...

For et drømmehus og for en drømmehagen... Har og sagt det før, tror jeg, men kan si det flere ganger ;)
Og så flott med låven og ekstrahuset...Tenker de unge koser seg der ;)

Har du linken til de hagene di viser til ??? Mulig de er der, men noen ganger er øynene i veien hehe :))
Ha en fin søndag videre :)

Klem,Kari

Anne på Moseplassen sa...

så hyggelig hagevandring :)
Det ser lovende ut for sommerens uteliv, gleder meg spesiellt til det georginebeddet :D

Marie sa...

Dette må vere både drøymehus og drøymehage! Forstår godt at du er entusiastisk med tanke på kva du kan få til her. Planlegginga er er kjempekos! Sjå opp for sneglar om du plantar georginer, sneglane elskar dei nye små spirene.

Lukke til med masse arbeid og masse glede!

Besta sa...

For et nydelig hus og flott hage.Gleder meg til å følge den utover våren og sommeren.
Klem fra Marilyn

Viola sa...

VIlket vackert hus du bor i och vilken trädgård...ni har lite att ta hand om verkligen, så mycket snö ni har ännu, här är nu barmark med några plusgrader men solen den saknar jag, ha en skön söndag, klem

Annika Christensen sa...

Vilken fin blogg du har.
Vilken underbar miljö du bor i.
Kul att du tittade in till mig får nog lägga ti´ll dig i mina länkar om det är ok.
Annika

BEA sa...

nei, jeg sovna overhodet ikke!! scrollet opp og ned og kikket på bilder til øya ble våte her... et fantastisk flott hus og bygninger forøvrig.. jo du hage, hører med til et slikt hus... og roseportalen må være et skue på sommeren..Skjønner godt at du er blitt hagegal..:o))

Eiendommen her er for stor til å lage en intim hage.. da må man ha god tid og proffesjonelle inn her..
og jeg tror egentlig at det prosjektet skal noen andre få...
Vi er inne på tanken å selge gården.. den er rett og slett for stor siden "generasjonboligen" ikke ble noe av.. vi får se...

Kos dæ med ditt hageprosjekt.. gleder meg til å se sommerbilder fra deg:o))

Klem fra mæ.

Fattigfolket sa...

For et drømmested! Snøen tyder på at du fortsatt har et par uker å planlegge årets hagearbeid på :-)
Ha en fin uke.
Hilsen Marie

Tusenfröjd sa...

Kul att du hittade till min lilla blogg! Tack för din kommentar. Nu ska jag titta vidare på din sida. Hoppas du har haft en härlig helg och önskar dig en bra start på veckan!
Klem på dig med!
Liv

Josefine sa...

Hei...så fantastisk flott hus og hage du har...en skikkelig drømmeplass:))Så kjekt det må være å planlegge koselige sitteplasser med blomster som bugner rundt! Fine bilder du har tatt også.
Ønsker deg en flott uke. Så ser jeg frem til å få høre om hageplantingen i løpet av våren:)) Klem

Guttemamma sa...

For en fantastisk plass dere har,Torunn!! Går det bra med naboene da..??

Guttemamma sa...

Grøss og gru, snakk om å kjenne sin besøkelsestid...
Jeg heier på deg!!

Japsee sa...

Flott hage har du. Selvom våren ennå ikke har gjort sitt. Gleder meg til å se den igjen når det blir litt grønnere.

Klme fra meg

manon 21 sa...

beautiful blog!

manon

Nikoline sa...

Whow..eg vert sett HEILT UT av desse bilda dine,Torunn! De har eit Paradis... Og eit hav av georginer ser eg for meg... Det er berre å drøyma vidare!
Kjekt at pakka kom fram og at du likte skiltet,og tusen takk for fine ord!
Ha ein god vekestart :0)

Magny sa...

hei Torunn...
en ting e sikker dere har et utroig vakkert tun...
-enten det er snø eller ikke...~~~¨''
naboene,- de lurer her også...Men la dem lure!

nydleig pakke under,- heldig e du!

ha en fin uke,- våren kommer, den!
klem, magny

Poppins sa...

Oj, så mycket snö ni har. Trädgården ser verkligen vacker ut i sin vinterskrud.
Vilket härligt hus ni har. Skiffertaket är usnyggt!
hälsningar
Poppins

Tone sa...

Hei torunn!!
Takk for runden i hagen! - jeg blir så avslappa når jeg ser du har mer snø enn meg!! haha!!
Neida, bare tuller, tror vi stiller likt, og så er vi vel like oppgitte og like vårsjuke.
Har hatt et par dager på Hamar på kurs - er helt gåen, men det var ypperlig kunnskap.
KJørte tog - og på vei hjem i dag var dt bare å guffe på med Enya på luren, lene seg bakover og stirre utover et tåke og solbelagt Mjøsa... mh...
Men nå venter en lang natt med jobbing for jobb - det straffer seg å være borte en dag!
Tone

Ingela sa...

Vilket hus och skiffer är väl häftigt som takbeklädnad. Din blogg är också väldigt inspirerande! Länkar gärna till dig, misstycker du säg ifån.

Kram
Ingela

hvorfor ikke... sa...

Fantastisk, majestetisk...er ord som dukker opp i hodet;)
Dere har virkelig et drømmested! Huset tunet og haven, - og dere er tydeligvis rette folka til å bo der, siden dere steller og stuller og er så flinke til å gjøre det koselig rundt dere...for det gjør seg jo ikke selv, da...
Virkelig flott er det!
Torunn jeg satt her i gårkveld med et glass rødvin, alene i bestestua, hadde rett og slett lyst til å helle opp et glass til deg, også!
Ha en flotters kveld;) Nå kommer sola og varmen og våren er her på et blunk:)

chatrine sa...

Du har det så fint atte... Sukk...
Uansett årstid! Jeg kunne flyttet inn på dagen, å nytt hvert sekund!:)
Hos meg er det masse arbeid som gjenstår før både hage og fasade er sånn nogenlunde greit. Å for å si det sånn, jeg gleder meg til den dagen jeg kun har vedlikehold og jobbe med (ikke det der med at noe må bli ferdig) Å jeg gleder meg til busker, som jeg ikke engang har plantet...ehh...vokser opp;)

Men det kommer vel med tiden, tror du ikke?:)

Ønsker deg en fin mandagskveld!
Klem fra Chatrine:)

Barbara Jacksier sa...

Since I can't translate your text, I invent stories in my mind to go with your gorgeous photos. It's fun.

Guldkant På Livet sa...

Här får man verkligen LYST på livet!!! Vilken bomiljö du har! Och det som inhyr garage och blomsterbod, sånt fint hus! Lika vedboden, herregud, att du inte öpopnar butik i de små husen , så vackra byggnader med gammal charm!

Ni har ett mycket flott boningshus med må jag säga... och vilka fina gåvor du fått i inlägget under och de tulpanerna så snyggt arrangerat, även de med videkissar, mycket vackra foton! Mari.

Janneke sa...

Hi Torunn,
Can't believe you still have snow in your garden !! But still it's fun making new gardening-plans, isn't ?
It's funny you ordered your dahlia's in the Netherlands :)
This year i also want to try more dahlia's, until now i only had 3 different ones. But that has to change, hahaha!
Greetings, Janneke.

Anna Lisa`s hjerteblogg sa...

Jo visst er det kjekt med hagestell. Deilig med våren som kjem. Her er det ingen snø heldigvis, men i dag blåste det kaldt.
Ønska deg fin veke vidare.
Klem

Min Verden Hanne sa...

Ikke skyld på meg når hagegalskapen tar over :D Huset er vakkert okke som, vinter eller vår. Husker ikke hva datteren min sa - men det var noe skikkelig koselig. Må spørre henne. Gratulerer med gevinsten. Nydelig. Snakkes. H.

pepperkverna sa...

For et fantastisk nydelig hus og vakker hage du har! DRømmer meg rent bort jeg.....Hege