lørdag 27. desember 2008

Den evige stad Romatikkens by, en helt spesiell julefeiring.

Roma julen 2008 129

Min sterkeste juleopplevelse noen sinne er over!

Denne julen har til nå vært en opplevelse av dimensjoner. Feiret i en by hvor turistene valfarter til for å feire jul! En stor overraskelse for oss nordboere som hverken er katolikker, eller har vært utenlands før i julen. I alle turistguider står det at turister nærmest er fraværende i Roma i november, desember og januar. Da har man glemt alle katolikkene som kommer hit for å feire jul på ekte katolsk vis. Vi er begge stum av beundring, overveldelse og begeistring.

Roma julen 2008 155

Det var kaldt å lande på Gardermoen i går. For så å finne igjen en bånn tæle bil og kjøre hjem på glatte, mørke vinterveier. Vi har hatt 12-13 grader og sol hver dag. Kontrastene til norsk julevær er store. Hva er vel mere naturlig i Roma enn at juletrærer og palmer står side om side? Eller blåe, blinkende gatelys?

Roma julen 2008 156 

Vi har opplevd utrolig mye på disse dagene. Og vi har gått mangfoldige mil (ja, vi hadde med joggesko :-)). Hotellet vi bodde på, lå 15 min gange fra "alt". Utrolig sentralt. Helt perfekt! Jeg har tatt 400 bilder og har mye å vise frem, men først tenkte jeg dere skulle få ta del i julaften og 1 dag jul. Det er jo disse to dagene som er den store greia for oss her hjemme.

Roma julen 2008 163

På dagen julaften gikk vi til Vatikanet. Det er til å miste pusten av! Jeg har jo vært her før...for snart 14 år siden. Men mye var glemt gitt (studietur...den gang...sukk). Peterskirken må være det vakreste bygget i verden vel? Noe mere overdådig og imponerende skal man i allefall lete lenge etter.

Roma julen 2008 171 Roma julen 2008 188

Både utvendig og innvendig....

Det eneste i Roma som kunne minne om at julaften ikke er en helt vanlig dag, er at butikkene stengte så "tidlig" som kl 18.00. Og det var en del restauranter og barer som stengte på kvelden. Men mye var oppe og det var et imponerede liv i gatene utover ettermiddag og kveld.

Roma julen 2008 195

Bildet over her, er fra julekrybben inne i Peterskirken. Kanskje noen av dere så Midnattsmessen på tv og la merke til den?

Roma julen 2008 245

Vi overvar midnattsmessen ute på plassen og som dere ser, vi var ikke alene. Mye av det dere ser her er nok turister, men mye er også Italienere.

Roma julen 2008 271

En sterk opplevelse, selv om vi måtte se paven på storskjerm og selv om vi skjønte svært lite av det som ble sagt :-)

Roma julen 2008 326

1 dag toppet vel det hele for oss. Vi var to av manfoldige tusen som fikk se og oppleve paven den dagen. Han talte en halvtime og avsluttet med å ønske God jul på all verdens språk.... Det var så sterkt at flere sto og gråt.

Roma julen 2008 328

Det var et fantastisk liv og røre på plassen

Roma julen 2008 317

...og som dere ser......heller ikke her var vi alene :-)

Den berømte julemiddagen som vi nordmenn er så opptatta av, ser ut til å være freværende i Roma. Folk er ute hele tiden. Etter pavens tale 1 dag, var det nesten umulig å finne en restaurant å sette seg ned på. Det virker som om "alle" går ut for å spise og kose seg sammen med familien denne dagen.

Vel hjemme kan vi bare kontstatere at det så absolutt kan anbefales å feire jul i Roma. Jeg har flere bilder på lur, men må posjonere ut litt :-). Litt kræsjlanding blir det når man kommer hjem. Min kjære er på jobb, vaskemskina går på runde nr 2 og i morgene kommer alle ungene tilbake igjen. Men før det skal vi voksne på 3 dagsfest med gode venner i kveld.

Tjo-ho

Klem Torunn

21 kommentarer:

Dagny sa...

Åh! Fantastisk! Fekk lyst å skru tida tibake, kjøpe ein billett og bli med.... men får vel takke og bukke fordi vi får lese reisebreva i staden for :-)

Håper du har fått ladda batteria litt også!!

Romjulsklem

Som Mine Dager Er, sa...

Fantastiske bilder! Man mister jo helt pusten av å se dem, så hvordan måtte det være for dere som var der "live"?!?! Det er jo en opplevelse for livet du beskriver, som klistrer seg på netthinnen og som man aldri vil glemme. Spesielt julaften beskriver du så godt. Når det griper deg så hardt om hjertet at gråten og tårene bare presser på. Sterkt!

Du får ta en real fest med venner og sakte venne deg til kontrastene fra de siste dagers opplevelser. Tenker du går rundt med et smil om munnen i mange dager nå ;-)

Kos dere.

Mange klemmer fra Marit

MonaLisa sa...

Oj oj oj for noen flotte bilder. For ikke snakk om for noen opplevelser. med krybba, kirken, paven og palmer/trør med pynt. Fikk gåsehud av å se bildene. kjempe glad du har hatt det SÅ fint altså!! Nyt litt romjuls dager nå, og snart ett nytt år! Stor klem

Min Verden Hanne sa...

Det ser ut som om det har vært veldig spesielt og fint. Fortsatt god jul Torunn. Hanne

Tone sa...

Hei torunn!
Så godt å høre at dere koste dere!!
Det virker som om dere hadde en sterk opplevelse av Roma og jul - som vi hadde av påskefeiringen. Sammen med 50000 personer stod vi ute på plassen og overvar påskegudstjenesten på palmesøndag. Det var kardinaler og nonner over alt, og vakker gregoriansk kirkemusikk fylte sjelen til bristepunktet og jeg var dønn sikker på at jeg skulle bli katolsk hvert øyeblikk.
en liten kirke, Santa Maria in Trastevere tok også pusten fra meg med Maria og jesus og gull over alt, og så så bitteliten...!!!
Godt å høre at dere hadde en flott opplevelse av det hele.
Kos dere videre - og på fest!
Tone

Anemone sa...

Å jøssesen å min som jeg har kost meg med dette innelgget!! dette bare må være drømmen Torunn?


Gleder meg til 2èrn kommer jeg...

Juelklem herfra.

Viola sa...

Vilken julpplevelse Torunn, helt fantastisk och välkommen hem igen, har saknat dig! Har själv varit i Rom och älskar denna stad, vill dit igen! Det finns ju ett gammalt talesätt som säger att man måste se Rom innan man dör...och så är det nog, man kan inte förklara känslan med att besöka denna gigantiska stad utan den måste helt enkelt upplevas, njuter av bilderna oh hoppas du har flera att visa, en god fortsättning önskar jag er, klem VIOLA

GundaM sa...

Neimen, var dere der og hørte paven!!! Du for en opplevelse det må ha vært da du, heldige deg ;0)

Skjønner dette må ha vært en opplevelse ja, kos deg vel hjemme nå da og lad batterier til nyåret ;)

Klem fra Stjørdalen el litt lengre opp da...

liven sa...

Hei Torunn :o)
Høres ut og ser ut som dere har hatt en fantastisk opplevelse!!
Flotte bilder.....og så spesielt å høre paven tale!!
Denne julen husker du nok lenge........

Så velkommen tilbake i hverdagen.....kos deg i romjulstiden:o)

Magny sa...

ååååå..så fantastisk....
sikkert helt spesilet å være der i julen,- så er det så "magisk" der fra før.....
stor klem og kos deg med klesvasken~~~~ '

Anonym sa...

Roma er herlig, uansett når på året du besøker byen. Men, kan tenke meg at julen der er helt spesiell.. skjønner godt følelsen du sitter med ;O))
Har trasket den byen fra den ene enden til den andre, og gjør det mer enn gjerne igjen..
Gleder meg til å se mer bilder hos deg.

Fortsatt God Jul.

Hespe sa...

Hei Torunn!
Wow - dette må ha vært litt av en spesiell julefeiring. Høres helt fantastisk ut!!

Selv koser jeg meg nå hjemme i Nordfjord, og har det helt toppers. Har til og med fått tilgang til pc, og kan ta en liten besøksrunde... :o)

Ønsker deg en fortsatt flott jul - koooos deg!

Mange klemmer fra Hildegunn

åsemor sa...

For en opplevelse, å så heldige vi er som får "være" med i etterkant.

Har vært fraværende på bloggen i hele desember selv også, men her inne er det bare å møte opp når en føler for det. Kos deg videre med det som er igjen av jula, romjulsklem fra Åse.

-Mia- sa...

Ser ut som du har hatt en fantastisk tur med mange gode opplevelser! Flott blogg du har, med mange fine bilder, både fra tur og huset ditt! Ha en fortsatt fin romjul! Klem-Mia

Guttemamma sa...

Skjønner godt at det må ha vært helt spesielt....har "bare" vært der i april og det var stort!! Herlige bilder du deler med oss!! Klem fra Anette

Nikoline sa...

Velkommen heim att,håpar de er "nylada" og klare for kvardagen att! Det må ha vore ei fantastisk oppleving,og ei nokså annaleis jul.Flotte bilder,og minstejenta her i huset sette ekstra pris på at dei var i stort format og mimra frå si tid i Roma.
Veldig flott!
Forsatt god julefeiring.

Monica sa...

Kan godt tenke meg at dette var en spesiell julefeiring:) Høres fantastisk ut! Flotte bilder også. Ha en fortsatt fin jul! Klem

hvorfor ikke... sa...

Hei på deg;)
Dette høres fantastisk ut! så fint art alle er ute...da blir ingen sittende hjemme alene...for det er jo ikke alle som har stor familie og alt greit...tenker ekstra på dem i julen. Her hjemme er jo alt stengt...og alle koser seg i familiens lune ro...
Morro å se og høre Torunn!

Anitas hus sa...

Å nå vil jeg bare tilbake til Italia igjen. Vi var jo der i høst og det er bare så utrolig vakkert.
Vil nok tro at det må ha vært en enorm opplevelse og få oppleve julen i Roma og Paven og alt det som vi ellers bare ser i nyhetene hver jul.
Jeg gleder meg til å se mer fra turen deres!
Kos deg videre med vaskemaskina!
Klemmer:O)

Japsee sa...

Så ut som dere har hatt en fin tur. Jeg har selv aldri vært i Italia i det hele tatt, men har veldig lyst.

Jeg håper dere hadde det koselig igår. Og at resten av romjulen blir bra.

GAWO sa...

Så herlig å se dine bilder fra Roma. Jeg var der i våren -08 og da var det godt og varmt. Bodde midt i "smørøyet" og hadde det som "plommen i egget". Jeg reiser gjerne tilbake.