søndag 11. mars 2012

Soupe à l'oignon française


Fransk løksuppe er aldri feil. Jeg tar utgangspunkt i en oppskrift jeg har funnet i en bok som heter DET FRANSKE KJØKKEN- en reise for matelskere (Cappelen Damm 2010).


50 gram smør
 (her i huset er det kun meierismør, eller setersmør, som gjelder)
750 gram løk
2 hvitløkfedd
40 gram hvetemel
2 liter okse- eller hønsekraft
2,5 dl hvitvin
1 laurbærblad
2 timiankvister
100 gram revet gruyère
Fin baguett



Nå bor ikke vi sånn til at det er naturlig og raskt  å få tak i gruyère, men jeg bruker da cheddar i stedet, og det smaker godt det også. 



Smøret smeltes i en tykkbundet kjele (jeg er veldig glad for min turkise Le Creuset). Ha i løk og la den surre på svak varme til den begynner å bli karamellisert.
Ha i hvitløk og hvetemel, rør konstant i et par minutter.
Spe med kraft og hvitvin under stadig omrøring. La suppen få et oppkok og ha i laurbærblad og timian.
Smak til med salt og pepper, legg på lokk og la koke i ca 25 min.
Rist fine baguett, fordel suppe og baguettskiver i suppeskåler. Revet ost over. Gratiner i oven til osten smelter og blir gyllenbrun.


Og mens man venter kan man jo studere kokeboka og fundere på hva man skal servere neste måltid!



Når suppa er ferdig, er det bare å nyte i vei. Det smaker meget godt med Sancerre til. Før helgen kjøpte jeg Sancerre på kartong, og den var helt fin, men jeg er likevel mest glad i vin på flaske (bare så synd at de flaskene er så udrøye :-))

5 kommentarer:

Mosbøjenta sa...

Heisann Torunn:-)
Denne suppa lagde jeg til lunsj med en venninne på fredag, nydelig suppe:)
Oppskrifta fant jeg i siste nr av Boligdrøm og er nesten lik den du la ut her.
Skulle nesten ønske jeg kunne sendt deg en samk av mine hjemmebakte flatbrød, med en smak av havsalt og rosmarin.
Du har en herlig blogg, og alltid koselig å se når du har lagt ut nytt innlegg!
Ha en herlig søndag:)
Klem fra Åse

Anonym sa...

Mmmmmm...smakar godt, luktar godt! Takk for eit godt måltid! Fine bilete og veldig bra blogg. Eg er ny, og les diverse bloggar for å gjere meg kjent... ENIA

Bole sa...

Og hvis Tine får det som dem vil og tollsatsene på ost øker enda mere så blir det kun norvegia og jarlsberg her til lands. Heia Norge

Som mine dager er sa...

Supper er hverdagens gourmet. Knallgodt! Bare så synd magen til denne dama går berserk av løksuppe. Det blir rett og slett for meget. Så jeg nøyer meg med lukten. Den himmelsk gode duften :-)

God søndag til deg og dine.

Klem Marit

Ruths datter sa...

Dette ser og høres nydelig godt ut.
Fransk løksuppe er stasmat det. takk for oppskrift.
Klem