tirsdag 27. mars 2012

Hverdagsluksus


Spanderer på meg selv et glass vin, og nyter siste dag som 41-åring. Og nei, jeg er ikke i Frankrike. Men bildet er tatt da jeg feiret 40-årsdagen min i Provence. 
Nå er det snart påskeferie og mange deilige fridager. For vår del tilbringes første del av påsken i Berlin. En vakker by med rikt kulturliv. Værutsiktene er ikke de aller beste, men med godt reisefølge blir det nok en knallbra tur likevel. 

lørdag 17. mars 2012

Svak for et vakkert ytre!

Som regel er jeg opptatt av hvordan vin smaker. Men noen ganger faller jeg for fristelsen og kjøper vin som "ser pen ut". Som denne kartongen jeg kom over i går.

God helg!

torsdag 15. mars 2012

Tarte au citron



Har du litt tid til overs og har lyst til å bake en kake, hvorfor ikke prøve deg på denne sitronkaken? Jeg fant oppskriften i Tara Smak, som er mitt favorittmatblad. )Det sto dessverre en feil i oppskriften i bladet, men denne oppskriften er den riktige).
150 g smør, pluss ekstra til smøring
225 g strøsukker
6 egg, skilte
Skallet og saften av 4 sitroner
300 g skåldede mandler, ristede og malt
115 g potetmel, og litt ekstra til dryssing


Forvarm ovnen til 220 °C. Smør og dryss mel i en 23 cm kakeform. (Jeg foretrekker paiform.)
Rør smør og sukker hvitt, tilsett alle eggeplommene på én gang, deretter sitronskallet og -saften. Pisk eggehvitene stive i en annen bolle, og ha det over i blandingen. Vend så inn de malte mandlene og melet. Hell blandingen over i kakeformen. Stek i forvarmet ovn i 10 minutter, skru ned til 150°C og stek i 40 minutter til. Avkjøl og vend kaken over på serveringsfat.

Kaken er både saftig og syrlig, og smaker utrolig godt til en kopp te.
bon appétit 

onsdag 14. mars 2012

je rêve

Bildet er lånt herfra

Dagdrømmer....


søndag 11. mars 2012

Soupe à l'oignon française


Fransk løksuppe er aldri feil. Jeg tar utgangspunkt i en oppskrift jeg har funnet i en bok som heter DET FRANSKE KJØKKEN- en reise for matelskere (Cappelen Damm 2010).


50 gram smør
 (her i huset er det kun meierismør, eller setersmør, som gjelder)
750 gram løk
2 hvitløkfedd
40 gram hvetemel
2 liter okse- eller hønsekraft
2,5 dl hvitvin
1 laurbærblad
2 timiankvister
100 gram revet gruyère
Fin baguett



Nå bor ikke vi sånn til at det er naturlig og raskt  å få tak i gruyère, men jeg bruker da cheddar i stedet, og det smaker godt det også. 



Smøret smeltes i en tykkbundet kjele (jeg er veldig glad for min turkise Le Creuset). Ha i løk og la den surre på svak varme til den begynner å bli karamellisert.
Ha i hvitløk og hvetemel, rør konstant i et par minutter.
Spe med kraft og hvitvin under stadig omrøring. La suppen få et oppkok og ha i laurbærblad og timian.
Smak til med salt og pepper, legg på lokk og la koke i ca 25 min.
Rist fine baguett, fordel suppe og baguettskiver i suppeskåler. Revet ost over. Gratiner i oven til osten smelter og blir gyllenbrun.


Og mens man venter kan man jo studere kokeboka og fundere på hva man skal servere neste måltid!



Når suppa er ferdig, er det bare å nyte i vei. Det smaker meget godt med Sancerre til. Før helgen kjøpte jeg Sancerre på kartong, og den var helt fin, men jeg er likevel mest glad i vin på flaske (bare så synd at de flaskene er så udrøye :-))

lørdag 10. mars 2012

Redesign


Gamle knapper kan brukes til så mangt. Jeg har en digert norgesglass med knapper, og har fått bruk for de i en oppgaven jeg holder på med.


Vi jobber med re-design av smykke, og jeg har laget meg et smykke av ståltråd og knapper.


Jeg har prøvd å hente fram vårens farger og laget et smykke som kan passe til mine nye, røde jeans, hvit bluse og olajakke.


Tenk at oldemor (ja, knappeglasset er etter henne!) hadde så mange morsomme knapper.

God lørdag :-)

Klem Torunn


torsdag 8. mars 2012

Forvandlingen

Nei, det er ikke jeg som har gjennomgått en forvandling, selv om det kanskje hadde vært nødvendig.
Dette handler om Franz Kafkas "Forvandlingen".
Vi var på Nationaltheateret sist lørdag og så teaterstykket basert på denne romanen. Jeg må si at jeg var svært skeptisk på forhånd! Jeg har ikke lest noe av Kafka, men har gjort meg opp en inntrykk av at denne litteraturen er tung og for spesielt interessert. Nå er jeg ikke så sikker lenger.

(bildet er lånt fra googleverdenen)


Måten denne fremmedfrykten blir fremstilt på i teaterstykket er helt fantastisk. Aldri før har 90 minutter gått så fort. Ikke et sekund lurte jeg på hvor mange klokka var, eller om det snart var slutt.
Jeg ble helt bergtatt! Knallgode skuespillere gjorde et vanskelig tema til en gripende opplevelse. Da forestillingen var slutt var jeg helt utslitt, så til de grader tilstede var jeg. Tårene trilla idèt følsomme toner fra Nick Cave visket ut uhyret. Tilbake sto de som klarte å fortrenge det fremmede, svevende i en rosenrød hage hvor alt er "normalt".
Før teateret var vi på dette hyggelige stedet og spiste cuit `a la vapeur les moules med følge av en Sancerre. Dette er et stort stykke Frankrike i Norge, og nærmere Paris kommer man vel ikke uten å reise ut av landet.

Slike gode opplevelser lever man lenge på i en travel hverdag. Snart er det helg igjen, og jeg håper å få en fransk aften da også. Må nok lage den selv, men med litt inspirasjon fra kokeboken skal  det gå bra.

Ha gode dager. Klem Torunn

lørdag 3. mars 2012

Cafe La Nuit


Reiser du til Arles i sør-Frankrike vil du finne mange spor etter kunstneren Vincent van Gogh. Han har bl.a fått en kafè oppkalt etter seg som kan være verdt et besøk. Torvet utenfor kafeen yrer av liv og det er hyggelig å kunne nyte et glass vin, suge til seg inntrykk og ta pulsen på livet.
Lørdag igjen, og nok en uke er over i historien. Like travel som de fleste. I kveld skal vi på Nationaltheateret og se på "Forvandlingen" av Franz Kafka (og musikk av Nick Cave). Er ikke det høykulturellt, så vet ikke jeg!
God lørdag til dere alle.